Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Funktionærers ret til løn under sygdom

Funktionærers ansættelsesforhold er reguleret af funktionærloven. Funktionærloven sikrer i vidt omfang funktionærer ansættelsesretligt. 


Funktionærloven sikrer funktionærer en ret til løn under personlig sygdom. Funktionærer er således ikke sikret løn i tilfælde af et barns sygdom. Denne ret kan dog være sikret i ansættelseskontrakter eller overenskomster, som også regulere ansættelsesforholdet. Læs mere om funktionærers ret til løn under sygdom nedenfor. 

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Løn under sygdom


Funktionærens ret til løn under sygdom

Funktionærer har en lovbunden ret til at få fuld løn under sygdom. Det følger nemlig af funktionærlovens § 5, at sygdom anses for værende lovligt forfald. Funktionærloven kan fraviges ved aftale, men ikke til ugunst for funktionæren. Det kan derfor ikke gyldigt aftales, at funktionæren ikke skal have løn under sygdom. Funktionærer, eller ansatte på funktionærlignende vilkår, skal have betalt løn, selvom de er syge. Der er et lovkrav i funktionærloven, der tillægger funktionærer ret til løn under sygdom.  

Funktionærer har i medfør af funktionærloven et retskrav på at få udbetalt den løn, som funktionæren er berettiget til, uanset at funktionæren var syg. Denne ret til løn under sygdom kan ikke fraviges ved aftale, idet funktionærloven ikke kan fraviges ved aftale, så længe at det er til ugunst for funktionæren. Retten til løn under sygdom gælder ikke i tilfælde af at funktionæren er blevet selvforskyldt syg. 

Derimod har ikke-funktionærer, herunder timelønnede, ikke et retskrav på løn under sygdom.

Dette kan dog fraviges ved aftale mellem den timelønnede og arbejdsgiveren.

Læs mere om timelønnedes vilkår for løn under sygdom her.

Løn ved barns sygdom

Funktionærens ret til løn under egen sygdom er absolut. Funktionærens ret til løn under sygdom gælder alene for funktionærens egen sygdom - og dermed ikke ved børns sygdom. Funktionærer har derfor som udgangspunkt ikke ret til at få løn i tilfælde af fravær, som følge af børns sygdom. Det følger dog af mange overenskomster og ansættelseskontrakter, der også regulerer funktionærernes ansættelsesforhold, at der i et vidst omfang er ret til løn ved børns sygdom.


Du kan læse mere om børns sygdom her. 

Opsigelse på grund af sygdom

Retten til løn under sygdom gælder uanset længden af sygdomsforløbet. Det er således uden betydning om funktionæren alene har en enkelt sygedag, eller at funktionæren har været syg i en længere periode. Funktionæren skal have fuld løn, uanset sygdomsforløbets længde, for alle de dage funktionæren har været syg.

Hvis funktionæren har haft 120 sygedage inden for de seneste 12 måneder, så kan der ske afskedigelse som følge af 120-dages reglen - forudsat at den er vedtaget ved ansættelsesretlig aftale.

Læs mere om 120-dages reglen her.

Sygedagpenge refusion

Arbejdsgiver skal afholde omkostningerne til sygedagpenge i arbejdsgiverperioden. Arbejdsgiverperioden løber fra den ansatte funktionærs første sygedag og 30 kalenderdage frem. Efter de 30 dage, og dermed arbejdsgiverperiodens ophør, så kan arbejdsgiveren få sygedagpengerefusion ved kommunen. Herefter vil kommunen refundere sygedagpenge til arbejdsgiver, som afholdes i forbindelse med en sygemeldt ansats fravær. Arbejdsgiveren vil stadig selv skulle afholde omkostningerne til differencen mellem den fulde løn og sygedagpengene. 

Arbejdsgiveren vil afholde omkostningerne til fuld løn under en ansats sygdom. Arbejdsgiveren kan få refusion for det beløb af lønnen, der udgør sygedagpenge, så længe en forsikring, eller kommunen dækker sygedagpengene til den ansatte. Arbejdsgiveren vil altid selv skulle afholde omkostningerne til differencen mellem lønnen og sygedagpengene. Der kan således ikke ske fuldstændig lønrefusion, hvis lønnen ligger over sygedagpengesatsen. 

Læs mere om sygedagpenge her. 

Sygedagpenge forsikring

Du vil som arbejdsgiver skulle afholde fuld løn til den sygemeldte funktionær, selvom denne er syg. Dette følger af funktionærloven. Der vil efter 30 kalenderdage, inden for samme sygeperiode, kunne ske sygedagpengerefusion. 

Der vil herefter kunne ske sygedagpengerefusion, for sygedagpenge, som arbejdsgiver afholder i forbindelse med funktionærernes sygdom. Sygedagpengerefusionen sker hos medarbejderens kommune, idet det er kommunen der udbetaler sygedagpenge. Sygedagpengerefusion sker kun efter arbejdsgiverperiodens ophør, der kan altså ikke ske sygedagpengerefusion, for afholdt løn i sygeperiodens første 30 kalenderdage. I arbejdsgiverperioden afholder arbejdsgiver selv omkostningerne til løn, herunder sygedagpenge. 

Der kan være tegnet en sygedagpenge forsikring for arbejdsgiveren, som dækker sygedagpenge omkostningerne i perioden efter den første sygedag og frem til arbejdsgiverperiodens ophør.

Læs mere om sygedagpenge forsikring her.

Har du brug for en advokat?

Du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Har du brug for hjælp i forbindelse med en funktionærs ret til løn under sygdom, herunder retten til refusion. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse funktionæransatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon