Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Licensaftaler

En licensaftale er for dig der er indehaver af en immateriel rettighed. En immateriel rettighed kan eksempelvis være et patent, en designret, et varemærke osv. Du kan læse mere om immaterielle rettigheder og beskyttelse af immaterielle rettigheder på vores side om dette. Fordelene ved at indgå en licensaftale er muligheden for at øge salget og muligvis også få adgang til flere markeder. En ulempe ved licensaftaler er, at du delvist afgiver din eneret til en samarbejdspartner. Ofte opvejer fordelene dog ulemperne, da du med samarbejdspartnere har mulighed for at tjene flere penge på din opfindelse eller intellektuelle frembringelse.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Licensaftaler


Hvad er en licensaftale?

En licensaftale er en aftale, man indgår med en eller flere samarbejdspartnere. Samarbejdspartnerne kan enten være forhandlere eller producenter. I et aftaleforhold bliver den der er indehaver af immaterialrettigheden omtalt som licensgiver, og en samarbejdspartner omtalt som licenstager.


Licensaftalen giver licenstageren adgang til at udnytte en immateriel rettighed mod løbende betaling af royalty/licensafgifter. I licensaftalen bestemmes det, hvordan licenstageren må benytte licensgiverens immaterielle rettighed og hvordan licensgiveren skal betales.

Simple og eksklusive licensaftaler

Grundlæggende findes der to forskellige slags licensaftaler. Man skelner mellem simple og eksklusive licensaftaler. En eksklusiv licensaftale giver licenstageren en eksklusiv ret til at benytte immaterielrettigheden, hvorimod en simpel licensaftale alene giver en medbenyttelsesret. Det er dermed muligt at lave simple licensaftaler med mere end én samarbejdspartner. Når det gælder eksklusive licensaftaler, har en licenstager krav på, at der ikke er andre, der får adgang til at udnytte den immaterielle rettighed.

Som udgangspunkt er en licensaftale simpel. Det skal altså aftales, hvis licenstager skal have krav på, at der ikke er andre der må udnytte rettigheden. Hvis du er i tvivl om hvilken licensaftale der passer til dig, så tag fat i vores erfarne advokater, der kan hjælpe dig godt på vej.

Hvad skal en licensaftale indeholde?

En licensaftale regulerer forholdet mellem licenstager og licensgiver. Der er ikke et krav om skriftlighed i dansk ret, men en skriftlig kontrakt kan tjene som bevis, hvis der opstår uenighed. Licensaftaler kan være komplicerede og indeholde mange vilkår. Aftalen bør dog indeholde visse punkter, der næsten altid vil blive relevante;

      • Licensens område
      • Størrelsen på royalty/licensafgift
      • Aftalens varighed
      • Hvordan den immaterielle rettighed må anvendes
      • Regler om markedsføring
      • Opsigelsesadgang og -varsel
      • Hvordan eventuelle uenigheder skal afgøres

      Det anbefales ikke at give ubegrænset råderet over en immateriel rettighed, derfor bør det præciseres i aftalen, hvordan licenstager må udnytte rettigheden. Det kan være svært at være sikker på, at man har alle vigtige aftalevilkår med, derfor anbefaler vi, at du tager fat i vores dygtige advokater, der har god erfaring indenfor området.

Hvor længe løber en licensaftale?

I dansk ret er der aftalefrihed mellem parterne, det betyder at man som udgangspunkt må aftale hvad man vil, medmindre loven siger noget andet. Der er ingen lov i dansk ret, der bestemmer, hvordan en licensaftale skal se ud. Det er derfor op til parterne at bestemme, hvor lang tid aftalen skal løbe. Selvom man i aftalen har fastsat en bestemt løbetid, er det altid muligt at forlænge aftalen, hvis begge parter er enige om det.

Udover løbetiden, er det ligeledes en god idé at aftale hvorvidt parterne har adgang til at opsige aftalen. I forlængelse af opsigelsesadgangen, skal det også fastlægges, hvor langt opsigelsesvarslet er.

Misligholdelse af en licensaftale

I dansk aftaleret gælder et princip om, at aftalen må ophæves, såfremt den misligholdes væsentligt. Dette gælder også for licensaftaler. Væsentlig misligholdelse af en licensaftale kan eksempelvis være manglende betaling eller forkert udnyttelse af den immaterielle rettighed. Det er derfor en god idé at fastslå i licensaftalen, hvad der skal ske hvis aftalen misligholdes. I licensaftalen kan det eksempelvis være bestemt, at der skal betales bod ved eventuel misligholdelse, eller at aftalen skal ophøre selv ved den mindste misligholdelse.

Det er individuelt fra aftale til aftale, hvilke vilkår der er fornuftige at medtage i en licensaftale. Tag derfor gerne fat i os, så vi kan skræddersy en licensaftale, der passer til lige præcis din intellektuelle frembringelse og dine fremtidige ønsker.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon