Hvad er hegnsynet?
I hver kommune i Danmark, er der et hegnsyn. Hegnsynet er et tvistnævn, som træder ind, når naboer ikke kan blive enige.
Hegnsynet kan behandle tvister om:
- Fælleshegn (hegn i skellet mellem naboer)
- Egne hegn (hegn på egen grund langs skellet til nabogrunden)
- Grene der er til gene for færdsel på naboejendommen
- Grene der beskadiger egne hegn eller fælleshegn
- Grene der er til fare for sikkerheden på naboejendommen
- Grene fra skove der er til gene for naboejendommen
Hegnsynet kan til gengæld ikke behandle tvister om forhold som ikke har med hegn at gøre, eller som på anden vis ligger uden for hegnsynets kompetence. Det kan eksempelvis være spørgsmål om placering af skel, støj fra naboen eller byggesager.
Hvis du har en tvist med din nabo inden for hegnsynets område, skal du henvende dig til din advokat eller til din kommune, så der kan blive indkaldt til en hegnsynsforretning.
Hegnsynet er et forhandlings/besigtigelsesmøde, hvor du typisk vil være repræsenteret af din advokat. Omkostninger vil som udgangspunkt være dækket af din retshjælpsforsikring.
Mødet ledes af formanden for hegnsynet. Formålet med hegnsynet er, at naboerne indgår et forlig som begge parter bliver tilfredse med. Derfor er det også formandens opgave at vejlede parterne og søge at opnå et forlig.
Hvis der ikke kan opnås et forlig, træffer hegnsynet en beslutning i form af en kendelse, som er bindende for parterne.
Hvis parterne ikke er tilfredse med denne kendelse, kan den alene påklages til domstolene og får herefter karakter af en retssag.