Hvad er hjemfaldspligt?
Hjemfaldspligt er en tinglyst tilbagekøbsret, som en del kommuner benytter sig af, og en sådan hjemfaldspligt er specielt udbredt i København. Hjemfaldspligten fremgår af tingbogen for ejendommen, hvor den er indskrevet under punktet servitutter. Reelt betyder hjemfaldspligten, at kommunen efter en årrække kan vælge at tilbagekøbe den grund, ejendommen måske senere er bliver opført på, og dette sker hyppigt til en lav pris, som i mange tilfælde den oprindelige salgssum.
Ved du ikke, om der er en tinglyst tilbagekøbsklausul på den bolig, som du ønsker at købe, er det en god ide at finde ud af det, da dette kan stille dig i en både juridisk og økonomisk dårligere situation., da dette kan have betydning for både salgsprisen og på hvor nemt/besværligt det er at få det solgt med en sådan hjemfaldspligt.
Såfremt der er mindre end 30 år tilbage på kommunens tilbagekøbsret, kan boligen ikke længere belånes med de sædvanlige 30-årige realkreditlån. Derfor bliver boligen sværere at låne penge til for en køber, og derfor er boligen, i en sådan situation, også langt sværere at komme af med for sælger.
Mange boligejere forsøger derfor at frikøbe eller udskyde hjemfaldspligten. Køber boligejeren en udskydelse af hjemfaldspligten, gør boligejeren det for en periode op til maksimalt 35 år. Såfremt man som boligejer ikke gør dette, så hjemfalder boligen til kommunen.
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvad det koster at købe en bolig fri af hjemfaldspligten, og det anbefales derfor, at du kontakter kommunen, såfremt du enten ønsker at udskyde hjemfaldspligten eller vælger evt. at købe boligen helt fri for den.
Du skal dog være opmærksom på, at en tilbagekøbsret ikke er en pligt, men i stedet en ret for kommunen., som kommunen kan vælge at gøre brug af. Omvendt er der heller ingen garanti for at du, som køber har mulighed for at få hjemfaldspligten fjernet, såfremt kommunen er imod dette.
I forbindelse med et sådant boligkøb, guider Sagførernes boligadvokat dig sikkert gennem processen.