Familieretten
Familieretten er en domstol, som behandler familieretlige sager og er en del af Danmarks Domstole under Justitsministeriet. Behandlingen af sager i Familieretten sker typisk, hvis Familieretshusets afgørelser påklages af en af sagens parter. Derudover kan en sag starte direkte i Familieretten, såfremt den ikke kan behandles af Familieretshuset.
Kan man appellere Familierettens afgørelser?
Da Familieretshusets afgørelser kan påklages til Familieretten, opstår spørgsmålet, om der ligeledes er adgang til at få Familierettens afgørelser prøvet. Dette er et spørgsmål om, hvorvidt man kan anke eller kære en afgørelse. Der skal være tale om en dom, hvis man bruger udtrykket “anke”, hvorimod en beslutning eller kendelse, som du ønsker at klage over, kan “kæres” til Landsretten.
Spørgsmålet vedrørende adgangen til at anke en dom afhænger af flere omstændigheder i sagen. Såfremt sagen er startet direkte i Familieretten, dvs. uden at Familieretshuset har truffet en afgørelse, er der mulighed for at anke dommen til Landsretten. Imidlertid forholder det sig således, at hvis Familieretshuset først har truffet en afgørelse i sagen og denne bliver påklaget i Familieretten, har man som udgangspunkt ikke ret til prøvelse i Landsretten. Dette kræver en tilladelse hertil fra Procesbevillingsnævnet.
Du skal være opmærksom på, at hvis du ønsker at anke en dom, gælder der en tidsfrist på 4 uger for indgivelse af begæring vedrørende anke.
Hvis sagen omhandler udlevering af et barn, kan du kære Familierettens beslutning til Landsretten allerede i retsmødet. Dette kan du blot nævne over for dommeren, som herefter vil sende sagen til Landsretten. Du kan ligeledes inden for 4 uger oprette din appelsag på minretssag.dk. At kære en beslutning om udlevering af et barn kræver ikke Procesbevillingsnævnets tilladelse. Det oplyses hertil, at kæresager vedrørende samvær, forældremyndighed og barnets bopæl er afgiftsfrie, jf. retsafgiftslovens § 8, stk. 1, nr. 4.