Hvad er en grundejerforening
I mange villa- og sommerhusområder i Danmark er der oprettet grundejerforeninger, som normalt hver især dækker et bestemt geografisk område.
En grundejerforenings primære formål er at varetage grundejernes interesser, og forestår fx driften og vedligeholdelsen af fælles bygninger og grundarealer, evt. vedligeholdelse af private fællesveje, ligesom grundejerforeningen er grundejernes repræsentant i forhold til kommunen og ev.t andre offentlige myndigheder.
Såfremt du som køber ønsker at købe en villa eller et sommerhus, vil der hyppigt være et krav om, at du skal være medlem af en sådan grundejerforening. Et sådant krav fremgår normalt af en tinglyst servitut på ejendommen eller evt. af lokalplanen for området.
Ved en bolighandel bør du være opmærksom på grundejerforeningens vedtægter, da der heri indimellem kan være nogle restriktioner, der kan have betydning for dig. Du har nemlig som grundejer pligt til at respektere grundejerforeningens regler og vedtægter.
Som medlem af grundejerforeningen har du stemmeret på generalforsamlingen, hvor du har mulighed for at gøre din indflydelse gældende.
Kontingentets størrelse til grundejerforeningen afhænger normalt af omfanget af de opgaver, grundejerforeningen er blevet pålagt. Fx er kontingentet normalt et højere beløb, hvis grundejerforeningen også forestår vejvedligeholdelsen i området.
Når Sagførernes boligadvokat gennemgår alle din bolighandels dokumenter (som fx salgsopstillingen, købsaftalen, tilstandsrapporten og el-installationsrapporten, ejendomsdatarapporten, forureningsattesten, tingbogen, energimærket, BBR-ejermeddelelsen m.v.), vil din boligadvokat naturligvis også gennemgå grundejerforeningens oplysninger, herunder generalforsamlingsprotokollater, grundejerforeningens regnskab og vedtægter, med henblik på at sikre, at der ikke er problemer i grundejerforeningen.