Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5522

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5522

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Syn og skønsmand

I mange sager er det nødvendigt at foretage syn og skøn. Dette foretages af en syn og skønsmand. Syn og skønsmanden er derfor hele omdrejningspunktet for skønsforretningen. På denne side kan du blive klogere på en lang række forhold om netop syn og skønsmanden.

Få svar på spørgsmål som:

    • Hvad laver en syn og skønsmand?
    • Kan man få syn og skøn uden en retssag?
    • Hvem kan udpeges som syn og skønsmand?
    • Hvilke krav er der til syn og skønsmanden?
    • Hvad består syn og skønsmandens arbejde i?

Kontakt vores specialiserede advokater


Susanne Damouni, advokat Kristian Krath, advokat Ring på tlf.: tlf.: 8743 5522 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Mød hele teamet med speciale i entreprisesager

Syn og skønsmand


Syn og skønsmand i en retssag

Et syn og skøn er et bevis, som kan bruges i en retssag. Rent praktisk er en syn og skønserklæring et dokument, som udarbejdes af en syn og skønsmand. Syn og skønsmanden vil være en fagkyndig person, som har en særlig viden indenfor det pågældende område. Syn og skønsmanden kan derfor forholde sig fagligt og objektivt til tvisten, samt besvare spørgsmål på et sagligt grundlag.

I udgangspunktet er det den part som ønsker at der udøves syn og skøn, der skal betale udgifterne forbundet med det. Retten kan efterfølgende træffe afgørelse om fordelingen af udgifterne, eller I kan som parter have indgået en aftale om, at I deler udgifterne eller lignende.

Syn og skønsmand uden en retssag

Et syn og skøn kan godt afholdes, uden at der verserer en retssag. I så fald skal man anmode retten om  en isoleret bevisoptagelse. Fremgangsmåden er den samme som hvis der verserer en retssag, og processen vil derfor i udgangspunktet være identisk med processen under en retssag, hvor der udøves syn og skøn.

Det kan være smart at få en erklæring fra en syn og skønsmand allerede inden en retssag, fordi man så oftest vil få en fornemmelse af, om en påtænkt sag kan vindes. Endvidere kan syn og skønsmandens erklæring bruges som bevismateriale, hvis det besluttes, at man gerne vil føre en retssag.

Hvem kan være syn og skønsmand?

Både du og din modpart kan komme med forslag til, hvem der skal være syn og skønsmand. I kan i udgangspunktet ønske en hvilken som helst syn og skønsmand. Det er endvidere muligt at rette henvendelse til udenforstående parter, som eksempelvis en brancheorganisation.

I sidste ende er det op til retten at udpege en syn og skønsmand. Den endelige beslutning om, hvem der skal være syn og skønsmand er således op til retten, men du har altså mulighed for at præge valget.

Krav til syn og skønsmanden

Der er nogle krav til syn og skønsmanden. Det vil altid være en konkret vurdering om den foreslåede syn og skønsmand kan vælges, men der er nogle generelle krav som syn og skønsmanden skal leve op til. De generelle krav er først og fremmest, at syn og skønsmanden skal være uberygtet og upartisk. Derudover skal syn og skønsmanden have en faglig viden, som er relevant i netop din sag. Syn og skønsmanden skal med andre ord være egnet til at besvare netop dine og modpartens spørgsmål.

Valget om hvorvidt den pågældende syn og skønsmand er egnet til opgaven og opfylder de nævnte krav, vil blive vurderet af retten. Det er ligeledes op til retten at vurdere, om der overhovedet skal afholdes syn og skøn.

Syn og skønsmandens arbejde

Når selve syn og skønnet skal udføres, skal både du og modparten have mulighed for at overvære arbejdet. Syn og skønsmanden er derfor forpligtet til at meddele jer, hvornår syn og skøn skal finde sted. Hvis dette ikke er sket, eller du mener der er fulgt en forkert fremgangsmåde i forbindelse med det udøvede syn og skøn, kan du klage til den ret, der har udpeget syn og skønsmanden. Vi vil gerne være behjælpelige med at udforme en klage, hvis det udførte syn og skøn ikke er sket efter bogen.

I tilfælde af, at det udøvede syn og skøn ikke er korrekt, kan der foretages fornyet syn og skøn. Det er dog ikke særlig ofte, at retten tillader dette. Hvis du ønsker en vurdering af din sag, kan du kontakte os for en uforpligtende samtale.

Syn og skønserklæringen

Syn og skønserklæringen forholder sig til en række spørgsmål. Meget ofte vil syn og skønsmanden være spurgt om specifikke spørgsmål. De specifikke spørgsmål kan være stillet af enten dig eller modparten. Der er imidlertid en række krav, som spørgsmålene skal overholde. Blandt andet kan nævnes, at spørgsmålene til syn og skønsmanden skal være neutrale og relevante i forhold til de forhold, som skal belyses ved selve syn og skønnet.

Står du overfor et syn og skøn anbefales det, at du opsøger en advokat, så du kan få hjælp til at udarbejde relevante spørgsmål til skønsmanden. På den måde kan du sikre, at dine spørgsmål lever op til kravene, og du kan få dem vinklet til mest mulig gavn for dig.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon