Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4452
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
En udfordring som ægteskab i udlandet kan være forbundet med, er en ægteskabsattest. Dette er en dokumentation på, at ægteskabsbetingelserne er opfyldt. Det viser altså, at man kan gifte sig uden, at det strider imod dansk lovgivning.
Hvis du har spørgsmål relateret til udenlandsk vielse, er du altid velkommen til at kontakte os. Hos Sagførerne har vi et stort kendskab til de problematikker, som der kan være forbundet med at blive gift i udlandet.
For at blive gift i udlandet er det i nogle lande et krav, at ægteskabsbetingelserne efter den danske lovgivning er opfyldt. Dette betyder, at betingelserne i ægteskabsloven skal være opfyldt for, at man kan få en ægteskabsattest. Såfremt begge eller blot den ene part bor i udlandet, skal betingelserne ligeledes være opfyldt. Ansøgning om ægteskabsattest skal sendes til Familieretshuset.
I andre lande er det udelukkende et krav, at man kan dokumentere sin civilstand med en civilstandsattest. I dette tilfældet skal man kontakte sin bopælskommune, som herefter udsteder den påkrævede dokumentation
Der gælder en række positive og negative krav til ægteskab i Danmark. Disse krav fremgår af ægteskabsloven og er følgende:
Forbud mod proforma betyder, at det er ulovligt at indgå i et ægteskab udelukkende med det formål at opnå ret til ophold i Danmark. Der er altså tale om, at ægteskabet er uden en reel betydning. Forbuddet gælder i lande, der er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde og EU.
Forbuddet medfører, at man som kommende ægtefæller vil blive stillet en række personlige spørgsmål, der indikerer, hvorvidt der er tale om et proforma ægteskab eller ej. Dette drejer sig eksempelvis om, hvor længe man har kendt hinanden.
Der stilles visse krav til anerkendelse af udenlandske ægteskaber, herunder en vurdering af, hvorvidt dokumenterne er ægte. Derfor kræves det for dokumenter fra visse lande, at de er blåstemplet af en officiel myndighed. Dette kan ske ved en apostillepåtegning.
En apostillepåtegning er Udenrigsministeriets bekræftelse på, at underskriften på et dokument er ægte. Apostillepåtegningen bevirker, at dokumentet bliver juridisk gyldigt og dermed får retskraft. Der er udelukkende tale om en bekræftelse af gyldigheden af underskriften. Apostillepåtegning har ikke noget med dokumentets indhold at gøre.
Eksempler på dokumenter, der skal legaliseres:
En apostillepåtegning opnås ved henvendelse til Udenrigsministeriet. Sagsbehandlingstiden tager normalt omkring 2-5 hverdage. Prisen er 230 kr. pr. dokument.
Legaliseringsproceduren er almindeligvis således:
Det er desuden et krav for såvel udenlandske dokumenter, som apostillepåtegninger, at de skal være oversat til dansk, engelsk eller tysk. Dette skal gøres af en autoriseret oversætter.
Når man vælger at blive gift i udlandet, er det almindeligvis de lokale myndigheder, der foretager vielsen. Dette sker på lige fod med statsborgerne i det pågældende land. Det er desuden muligt at blive viet i de danske sømands- og udlandskirker. Disse vielser foregår i overensstemmelse med det pågældende lands love og dermed ikke dansk lovgivning.
Det er helt undtagelsesvist muligt at blive viet på danske ambassader. Dette kræver dog, at det ikke er muligt at blive viet i Danmark eller lokalt, samt accept det fra de lokale myndigheder.
Hvis man ønsker at blive gift i udlandet, skal man sende en ægteskabserklæring til Familieretshuset, samt betale et gebyr på kr. 1.800 kr.
Erklæringen skal indeholde følgende dokumenter:
Hvis betingelserne er opfyldt, udsteder Familieretshuset en ægteskabsattest.
Der kan forekomme tilfælde, hvor det er nødvendigt, at en skilsmisse, der er foretaget i udlandet, er registreret. Dette kan eksempelvis være ved indgåelse af nyt ægteskab.
Kommunen skal herefter se det originale skilsmissedokument. Der kan stilles krav om, at udenlandske dokumenter oversættes af en autoriseret.
Kommunen skal også sørge for at følgende punkter er overholdt:
Hvis man som dansk statsborger bliver skilt fra en udlænding, kan det betyde, at den udenlandske ægtefælle bliver sendt hjem til sit hjemland. Dette hænger sammen med, at betingelsen for dansk statsborger, som følge af skilsmissen, ikke længere er opfyldt. Udlændingestyrelsen vil herefter indkalde den udenlandske part til en partshøring.
Det fremgår af ægteskabsloven, at udenlandske ægteskaber som den klare hovedregel anerkendes, hvis ægteskabet er gyldigt i det land, hvor ægteskabet er indgået. Der er dog en række modfikationer til denne hovedregel.
Et ægteskab, der er indgået i udlandet, anerkendes ikke, hvis:
Uanset om du allerede er blevet gift i udlandet eller ønsker dette, står vi hos Sagførerne klar til at hjælpe dig. Du er altid velkommen til at kontakte os for en gratis og uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig. Vores familieadvokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev