Samværsforælderens rettigheder
Alle børn har ret til at have samvær med begge sine forældre, og derfor vil der næsten altid foreligge samvær i et eller andet omfang.
Der kan foreligge særlige omstændigheder, der gør, at det vurderes at være bedst for barnet, at der ikke skal være samvær. En samværsaftale tager altid udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet, og hvilke behov barnet har. Vurderer Familieretshuset at samvær ikke vil være hensigtsmæssigt for barnet, eller udtrykker barnet selv, at det ikke ønsker samvær med den ene forældre, kan samvær blive udelukket.
Når det er fastlagt, at der skal foreligge samvær, kan samværsforælderen bestemme over den tid, hvor barnet opholder sig ved samværsforælderen. Bopælsforælderen kan dermed ikke bestemme over, hvad barnet spiser hos samværsforælderen, eller hvilke aktiviteter barnet foretager sig hos samværsforælderen. Er noget skadeligt eller direkte farligt for barnet, er det klart at dette begrænser, hvilke aktiviteter barnet kan foretage sig hos samværsforælderen.
Har Familieretshuset ikke besluttet det modsatte, kan samværsforælderen tage barnet med på ferie og rejse til udlandet med barnet. Hvis barnet skal med på en rejse, kan samværsforælderen kræve barnets pas udleveret i forbindelse med rejsen.
Når der er delt forældremyndighed mellem samværsforælderen og bopælsforælderen, har samværsforælderen ret til at deltage i forældremøder og andre aktiviteter tilknyttet skolen. Selvom man ikke har del i forældremyndigheden, har man stadig ret til orientering fra barnets skole, fritidsordningen, læge og så videre.