Hvad er en tingbogsattest
En bolighandels dokumenter består af en masse forskellige bilag, hvoraf de vigtigste er købsaftalen, ejendomsdatarapporten, tilstandsrapporten og el-rapporten (hvis det er en villa eller sommerhus), forureningsattesten og naturligvis tingbogsattesten.
En tingbogsattest er en meget vigtig del af handelens dokumenter.
En tingbogsattest rummer mange væsentlige oplysninger vedr. ejendommen, og man kan her fx se, om den man handler med nu også ejer ejendommen, hvilken pris ejendommen tidligere er blevet handlet til, hvilke lån der er tinglyst på ejendommen, om der evt. er foretaget udlæg i ejendommen af kreditorer, samt hvilke servitutter, der er tinglyst på ejendommen.
Man får dog ikke det fuldstændige overblik i selve tingbogsattesten, da det kun er korte overskrifter, der fortæller lidt om indholdet. Hvis man fx vil se hele indholdet af en servitut, skal denne separat søges frem på tinglysningen.dk.
Hvis man f.eks. køber en ejendom og forventer at kunne bygge til/bygge om, er det væsentligt at få undersøgt, om der i tingbogsattesten skulle være tinglyst noget, der hindrer disse planer, inden en handel er endelig.
Det er sælger og/eller sælgers ejendomsmægler, der skal fremskaffe tingbogsattesten i forbindelse med at ejendommen sættes til salg, og en sådan tingbogsattest bør ikke være ”for gammel”, da man så kan risikere, at der er tinglyst nye byrder og hæftelser i mellemtiden, og det kunne fx være et kreditorudlæg i ejendommen.
Det er gratis at indhente en uofficiel tingbogsattest på alle ejendomme i Danmark, ligesom det er gratis at indhente servitutter.
Vi anbefaler på det kraftigste, at du får en boligadvokat til at gennemgå tingbogsattesten, så du sikrer dig, at der ikke er noget usædvanligt indhold i denne.
Sagførernes boligadvokat gennemgå naturligvis også handelens øvrige dokumenter i forbindelse med din bolighandel, herunder fx købsaftalen, ejendomsdatarapporten, tilstandsrapporten, el-installationsrapporten, BBR-ejermeddelelsen, jordforureningsattesten, energimærket m.v.