Fortrydelsesret ved projektsalg
Hvis du har købt et projektsalg, som du ender med at fortryde, har du kort fortalt to muligheder for at komme ud af aftalen igen. Dels har du som en forbruger en lovbestemt fortrydelsesret. Dels har du mulighed for at gøre brug af et advokatforbehold.
Fortrydelsesretten efter loven
I Danmark er det sådan, at når du køber bolig som forbruger, har du en lovbestemt fortrydelsesret. Denne fortrydelsesret gælder også ved projektsalg.
Fortrydelsesretten er begrænset til en tidsfrist på 6 hverdage. Det betyder, at når aftalen er underskrevet af både køber og sælger, begynder fristen at løbe. Hvis du ønsker at gøre brug af din fortrydelsesret, skal du inden udløbet af de 6 hverdage give en skriftlig meddelelse til sælger om, at du ønsker at træde tilbage fra aftalen.
Fortrydelsesretten kan kun bruges af køber. Du behøver derfor ikke frygte, at sælger gør brug af en fortrydelsesret. Til gengæld er lovgivningen om købers fortrydelsesret præceptiv. Oversat til almindeligt dansk betyder det, at det ikke er muligt at fratage køber sin fortrydelsesret ved aftale. Det betyder altså, at uanset hvad der måtte stå i din købsaftale, har du en lovbestemt fortrydelsesret, når du som forbruger køber en bolig som projektsalg.
Advokatforbehold
Din anden mulighed for at fortryde din købsaftale er, at gøre brug af et eventuelt advokatforbehold. Det kræver dog, at du huskede at få indskrevet et advokatforbehold i din købsaftale, før du underskrev. Husk at advokatforbehold ikke automatisk er en del af aftalen, hvorfor det skal skrives eksplicit ind på samme måde som de øvrige vilkår i handlen.
Hvis du har husket advokatforbeholdet, kan du blot få din advokat til at meddele sælger, at handlen ikke kan godkendes. Der kræves ingen begrundelse for hvorfor, handlen ikke kan godkendes. Du kan derfor bruge advokatforbeholdet uanset hvilken årsag, der ligger til grund for, at handlen ikke kan godkendes.
Hvis din advokat meddeler sælger, at handlen ikke kan godkendes, frigøres du fra aftalen. Du skal derfor ikke betale noget til sælger.
Ligesom med fortrydelsesretten gælder der en frist for, hvor sent du kan fortryde via advokatforbeholdet. Det er dog ikke fastsat ved lov, hvor lang fristen er. Fristens længde afhænger af, hvad der er aftalt i købsaftalen.