Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4452

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4452

Det er helt uforpligtende

Åbningsstatus

Åbningsstatus er et dokument, som skal skabe overblik over afdødes samlede værdier og gæld ved dødsfaldet. Der er altså tale om en foreløbig opgørelse, der har til formål at danne overblik over afdødes økonomiske situation. Derved kan man se, hvor meget arvingerne kan forvente at skulle arve efter den afdøde.

Dokumentet kan udarbejdes af arvingerne selv, af en advokat eller af en bobestyrer - afhængigt af skifteformen. Åbningsstatus skal, ligesom boopgørelsen, sendes til skifteretten og SKAT. Dette skal som udgangspunkt ske senest 6 måneder efter dødsfaldet.

Vores advokater står klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for hjælp i forbindelse med en åbningsstatus eller har andre arveretlige spørgsmål.

Åbningsstatus


Åbningsstatus - Dødsbo

En åbningsstatus er en oversigt over dødsboets forventede værdi og gæld på det tidspunkt, hvor afdøde gik bort. Dødsdagen er derfor central, når der udarbejdes en åbningsstatus. En åbningsstatus er alene en foreløbig opgørelse. En åbningsstatus står dermed i modsætning til boopgørelsen, som er en endelig opgørelse over dødsboets aktiver og passiver.

Hvis der sker et privat skifte, er det afdødes arvinger der skal udarbejde en åbningsstatus, hvilket oftest sker i samråd med en advokat. Hvis du er arving, og ønsker hjælp til udarbejdelse af en åbningsstatus, er du meget velkommen til at kontakte Sagførerne.

Dødsbo - Åbningsstatus

Et dødsbo etableres ved en persons død. Dødsboet udgør den afdøde persons formue. En åbningsstatus er med andre ord opgørelsen af dødsboet, dvs. aktiver og passiver i dødsboet.

Formålet med at udarbejde en åbningsstatus er at få overblik over dødsboet forventede værdi, når udgifter til advokathjælp, retsafgifter, begravelsesudgifter mv. er blevet afholdt.

Står du og skal udarbejde en åbningsstatus kan det være en god ide at opsøge juridisk bistand, da det kan være svært at navigere i alle de poster som skal medtages i en åbningsstatus.

Åbningsstatus - Eksempel

En åbningsstatus skal give et foreløbigt overblik over dødsboets aktiver og passiver.

Af aktiver som vil fremgå af en åbningsstatus kan for eksempel nævnes:

  • Fast ejendom
  • Aktier
  • Ejendele
  • Bankkonti

  Af passiver som vil fremgå af en kan for eksempel nævnes:

  • Gæld til det offentlige
  • Gæld til private personer
  • Gæld til billån mv.

Skifteretten åbningsstatus

Når der er udarbejdet en åbningsstatus over dødsboet, skal åbningsstatussen sendes til skifteretten. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, hvor lang tidsfrist der er for indgivelse af åbningsstatussen. Hvis der foreligger et privat skifte, og den udarbejdede åbningsstatus ikke sendes til skifteretten i tide, kan skifteretten bestemme, at dødsboet skal overgå til behandling ved en bobestyrer. Dette kan give ekstra omkostninger, og dermed en mindre arv.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe en åbningsstatus an, kan du opsøge hjælp hos Sagførerne. Vi vil gerne bistå dig i behandlingen af dødsboet.

Åbningsstatus privat skifte

Åbningsstatus udarbejdes uanset skifteform. Ved privatskifte er det arvingerne der udarbejder åbningstatussen, og det vil derfor særligt være relevant at opsøge juridisk vejledning når der er et privat skifte. Hvad et privat skifte er, kan du læse mere om ved at trykke her. 

Åbningsstatus indeholder som nævnt en oversigt over aktiver og passiver. I forbindelse med opgørelsen af passiver, skal det nævnes, at der indrykkes en proklama i Statstidende. Alle der har krav imod afdøde skal herefter gøre opmærksom på kravet indenfor en bestemt tidsfrist. De krav, der ikke anmeldes inden for tidsfristen, vil bortfalde.

Hvis du er involveret i et privat skifte, og står overfor udarbejdelse af en åbningsstatus, kan du med fordel kontakte Sagførerne for juridisk vejledning.

Åbningsstatus vejledning

En åbningsstatus udarbejdes ved privat skifte af arvingerne selv. I langt de fleste tilfælde opsøger arvingerne en advokat, så man sikrer sig, at åbningstatussen indeholder de relevante oplysninger og ikke er mangelfuld.

Hos Sagførerne har vi et godt kendskab til reglerne om privat skifte, herunder reglerne for åbningsstatus, og vi kan derfor yde dig den relevante vejledning, hvis du står og skal udarbejde en åbningsstatus. Ønsker du hjælp, er du velkommen til at ringe til os eller udfylde vores kontaktformular nedenfor. Vi ser frem til at hjælpe dig.

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Mød hele teamet med speciale i familieret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon