Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4452

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4452

Det er helt uforpligtende

Børnetestamente

Hvis et barn mister sine forældre, er det Familieretshuset, der afgør, hvem forældremyndigheden over barnet skal tilkomme. Der er således ingen juridiske eller økonomiske forpligtelser forbundet med titlen som gudforælder, selv om mange fejlagtigt tror dette. Det er derfor en god ide at oprette et børnetestamente.

Hos Sagførerne er vi eksperter i arveret, hvorfor vi står klar til at hjælpe dig med at oprette et børnetestamente, således at dine ønsker bliver opfyldt

Børnetestamente


Hvad er et børnetestamente?

Et børnetestamente er en erklæring fra en eller begge forældre, hvor man angiver, hvem der skal tage sig af børnene i tilfælde af forældrenes død. Hvis du ønsker at få indflydelse på Familieretshusets afgørelse om forældremyndigheden, skal du altså oprette et børnetestamente. Såfremt du i et børnetestamente har tilkendegivet, hvem du ønsker, at forældremyndigheden skal tilkomme, vil Familieretshuset imødekomme dit ønske. Dette udgangspunkt vil kun blive fraveget, såfremt hensynet til børnene taler kraftigt imod. Familieretshuset er derfor ikke forpligtet til at følge forældrenes ønske.

Det anbefales altid at tilføje en begrundelse til dine valg, da det letter Familieretshusets beslutningsproces. En begrundelse bidrager desuden til, at Familieretshusets kan træffe afgørelser i overensstemmelse med det formål, du har angivet i børnetestamentet. 

Kontakt Sagførerne, hvis du har brug for vejledning eller hjælp til oprettelse af et børnetestamente. Vi er eksperter i arveret, hvorfor vi står klar til at hjælpe dig med at opnå dine arveretlige ønsker.

Børnetestamente - skabelon

Det er meget nemt at oprette et børnetestamente. Børnetestamenter er nemlig ikke underlagt de samme juridiske krav, som er gældende for almindelige testamenter. Dette betyder, at et børnetestamente blot kan nedskrives på et stykke papir, hvor man angiver sine ønsker til forældremyndigheden, samt eventuelt en begrundelse herfor. På papiret skal du angive den pågældende dato, din underskrift, samt få to vitterlighedsvidner til at skrive under.

Denne fremgangsmåde kan dog medføre en række problematikker, idet børnetestamentet kan være svært at finde, hvis du skulle afgå ved døden, mens dine børn er under 18 år. Det er derfor vigtigt at gøre dine omgivelser opmærksomme på, at børnetestamentet eksisterer og hvor det kan findes.

Hos Sagførerne anbefaler vi, at et børnetestamente oprettes som et notartestamente. Notaren vil nemlig gemme en kopi af børnetestamentet i Centralregisteret for Testamenter. Herefter kan notartestamentet hurtigt og nemt findes frem ved dødsfaldet. Dette bemærkes, at det koster en retsafgift på 300 kr., der skal betales til staten.

Børnetestamente - ugift

Et børnetestamente er særligt vigtigt for enlige forældre eller forældre, der ikke er gift. Børnetestamentet giver nemlig den ugifte eller enlige forælder mulighed for at tilkendegive, hvem denne ønsker skal overtage forældremyndigheden, såfremt uheldet skulle ske.

Lever du alene med dit barn, og ønsker du ikke, at den biologiske mor/far skal overtage forældremyndigheden, er det især vigtigt, at du begrunder, hvorfor den biologiske mor/far ikke er egnet. Derudover skal du angive hvem, der i stedet skal overtage forældremyndigheden. På den måde kan Familieretshuset få indblik i din holdning og inddrage dine ønsker i den samlede vurdering.

Børnetestamentet skal oprettes i overensstemmelse med gældende lovgivning. Det bør desuden underskrives af vidner, relevante myndigheder eller notarer for at sikre dets juridiske gyldighed. Det er vigtigt at opdatere et ugift børnetestamente regelmæssigt, især hvis der er ændringer i familieforhold eller ændringer i forældrenes ønsker for børnenes fremtidige omsorg.

Børnetestamente - særeje

Et børnetestamente og særeje er to forskellige juridiske dokumenter, der tjener forskellige formål. Begge dokumenter har dog til formål at beskytte familiens interesser. De har dog vidt forskellige fokus, når det kommer til familieforholdene.

Et børnetestamente handler om at sikre, at børnenes fremtidige velfærd er i overensstemmelse med forældrenes ønsker. Særeje handler derimod om økonomisk beskyttelse og adskillelse af aktiver i tilfælde af skilsmisse eller død. Ønsker du at vide mere om særeje? Læs nærmere på følgende side.

Tøv ikke med at kontakte Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med et børnetestamente eller et testamente med særeje. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt videre, hvis du ønsker at oprette et testamente.

Testamente samlevende med børn

Ugifte samlevende, der deler bolig og har fælles børn, arver ikke automatisk hinanden. Dette gælder, uanset hvor lang tid man har delt adresse og uanset antallet af børn man har sammen. Hvis du ønsker at sikre den partner og jeres fælles børn bedst muligt, kan du vælge at oprette et udvidet samlevertestamente.

Hvis du beslutter dig for at oprette et udvidet samlevertestamente, vil fordelingen af arven se helt anderledes ud end hvis du skulle følge arvelovens bestemmelser. Med et samlevertestamente er jeres fællesbørn kun berettiget til deres tvangsarv. Herefter kan du selv bestemme, hvordan resten af arven skal fordeles. Et udvidet samlever testamente er også meget relevant, hvis I har sammenbragte børn, altså børn fra tidligere forhold (særbørn). Det er herefter muligt at stille særbørn og fællesbørn lige. Ønsker du at vide mere om arv og særbørn, kan du trykke her.

Advokat ifm. børnetestamente

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en gratis og uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet med et børnetestamente. Ønsker du at oprette et udvidet samlevertestamente står vi ligeledes klar til at vejlede dig.

Vores familieadvokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Mød hele teamet med speciale i familieret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon