Underskriv købsaftalen ved færdig forhandling
Før du kan få sat den endelige underskrift på købsaftalen, skal selve aftalen forhandles på plads. Selve forhandlingen vil ofte ske gennem en repræsentant for sælger. Ofte er det en ejendomsmægler.
Du skal være opmærksom på, at en ejendomsmægler er sælgers mand. Ejendomsmægleren varetager derfor kun sælgers interesser. Det betyder, at ejendomsmægleren vil forsøge at få aftalen forhandlet på plads sådan, at den tilgodeser sælger mest muligt. Derfor er bør du som køber selv engagerer en rådgiver i form af en boligadvokat. Din boligadvokat kan bistå dig i at sikre, at den endelige aftale også tilgodeser dine interesser.
Når I er nået til enighed om en købsaftale, skal købsaftalen underskrives. I købsaftalen anføres de vilkår I er blevet enige om. Købsaftalen vil efterfølgende være det vigtigste dokument til at fastslå, hvad I blev enige om. Derfor er det vigtigt, at du og din rådgiver sikrer jer, at købsaftalen afspejler det aftalte.
Ved de fleste boligkøb anvendes en standardformular fra Dansk Ejendomsmæglerforening. Handlen afsluttes ved, at både sælger og køber sætter deres underskrift på købsaftalen. Herefter er både du og sælger bundet af aftalen. Før i når så langt, må det dog klart anbefales, at sørger for at få indsat et advokat- og et bankforbehold. Et advokatforbehold giver dig mulighed for at træde tilbage fra handlen uden nærmere begrundelse end henvisning til din advokats manglende godkendelse. Et bankforbehold sikrer dig, at du kan træde tilbage fra aftalen, hvis din bank ikke kan godkende købet.
Bank
Før du for alvor påbegynder boligjagten, er det en god ide tage en snak med din bank for at afklare dine lånemuligheder. Det er trods alt de færreste, som har en økonomisk formåen, der gør dem i stand til at købe deres bolig uden at låne penge.
Ved at tage et forudgående møde med din bank, kan du få sat rammerne for, hvor meget du kan låne for og på hvilke vilkår. Din bank vil også have en ekspertise indenfor boliglån og kan derfor rådgive dig med hensyn til låntyper og økonomien som hele i det boligkøb. Det kan være en rigtig god ide at indhente lånetilbud fra flere banker, før du bestemmer dig for valg af finansiering. Der kan være ganske stor forskel på de vilkår, som bankerne kan tilbyde. Der er ingen garanti for, at din sædvanlige bank tilbyder de bedste vilkår.
Når du overvejer, hvordan du vil finansiere dit boligkøb, kan det umiddelbart virke nærliggende at spørge ejendomsmægleren til råds. Lovgivningen pålægger dog ejendomsmæglere begrænsninger i forhold til hvilken rolle de må spille ved fremskaffelse af finansiering. Lovgivningen forbyder ejendomsmæglere at udarbejde eller lade udarbejde finansieringsforslag. Derudover må ejendomsmæglere ikke formidle finansiering til køb af fast ejendom.
Når du ved, hvor meget du kan låne og hvilke muligheder din økonomi giver dig, kan du for alvor begynde på din boligsøgning.
Forsikring
For de fleste er boligkøbet suverænt den største økonomiske investering. Derfor er det desto mere vigtigt at have styr på de forsikringsmæssige forhold, når du køber en bolig.
Når du køber en bolig, kan særligt to typer af forsikringer være relevante. Husforsikringer og ejerskifteforsikringer. I begge tilfælde er det vigtigt, at du får tegnet dine forsikringer inden overtagelsesdagen. På den måde undgår du at stå i en situation, hvor din forsikring ikke dækker. Særligt skal du være opmærksom på, at du ikke kan tegne en ejerskifteforsikring efter overtagelsesdagen.
Hvis der medvirker en ejendomsmægler ved handlen, skal der udarbejdes en salgsopstilling. I salgsopstillingen skal der fremgå oplysninger om ejendommens nuværende forsikringsforhold. Herunder eventuelle særlige forhold. Når du overvejer de forsikringsmæssige aspekter af dit boligkøb, er det derfor en god ide at tage udgangspunkt i oplysningerne i salgsopstillingen. Heri bør det fremgå, om der er særlige forsikringsmæssige forhold, som gør sig gældende for ejendommen. Det kan eksempelvis være særlige forhold, som gør forsikring af ejendommen usædvanligt dyr.
Husforsikring
Husforsikringer er en betegnelse for forsikringer, som forsikrer dig imod forskellige typer af skader, som din bolig risikerer at blive udsat for. Dækningen afhænger af, hvad der er aftalt i forsikringsaftalen. Normalvis dækker en sådan forsikring skadestyper som brand-, vand- og stormskader.
Ejerskifteforsikring
Ejerskifteforsikringer er forsikringer, som dækker skjulte fejl og mangler ved boligen. Skjulte mangler er mangler, som ikke kan ses med det blotte øje, eller som endnu ikke er kommet til syne.
Forsikringen dækker kun fejl og mangler, som var til stede på overtagelsesdagen, og som ikke er nævnt i tilstandsrapporten eller el-installationsrapporten. Når du tegner en ejer skifteforsikring, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilke mangler der er beskrevet i tilstandsrapporten eller el-installationsrapporten.
Ofte benyttes ejerskifteforsikringer som led i huseftersynsordningen. Som udgangspunkt hæfter sælger for fysiske mangler ved den solgte bolig i 10 år. Den hæftelse kan sælger dog frigøre sig fra, hvis han benytter huseftersynsordningen. Vil sælger benytte sig af ordningen, skal han fremlægge køber et tilbud på ejerskifteforsikring og tilbyde at betale halvdelen af forsikringspræmien.
Byggesagkyndig
Byggesagkyndig er en titel som kan opnås ved beskikkelse udstedt af Sikkerhedsstyrelsen. For at opnå beskikkelsen stilles en række krav. Der kræves fem års relevant erfaring. Dertil kræves det, at personen er udannet enten som ingeniør, bygningssagkyndig eller arkitekt. Personen skal også have bestået et kursus i huseftersynsordningen. Titlen som byggesagkyndig giver derfor en vis sikkerhed for, at personen har viden og erfaringen i at gennemgå boliger.
En del af byggesagkyndiges arbejde er at udarbejde tilstandsrapporter. En tilstandsrapport er en rapport om boligens fysiske tilstand. Selvom der er udarbejdet en tilstandsrapport, er det dog ofte anbefalelsesværdigt at lade en bygningssagkyndig foretage en byggeteknisk gennemgang af ejendommen før du beslutter dig for at købe.
En tilstandsrapport er et godt sted at starte, men du skal være opmærksom på, at det ikke er alt det, som kan være vigtigt for dig som køber, der vil være beskrevet heri. Tilstandsrapporter forholder sig som udgangspunkt ikke til almindeligt slid og ælde. Ej heller ses der i tilstandsrapporter på, om bygningen er lovligt indrettet. Ved at lade en byggesagkyndig gennemgå ejendommen for dig, kan du derfor få en række oplysninger om ejendommens tilstand, som du måske ellers ikke havde fået.
En anden fordel er, at du ved at benytte en byggesagkyndig, har mulighed for at få sagkyndig rådgivning til dit boligkøb. Den byggesagkyndige kan hjælpe dig med at gennemgå og forstå indholdet af tilstands- og el-installationsrapporterne og give dig en vurdering af ejendommens forbedringspotentiale og hvilke omkostninger, der må forventes til vedligehold eller udbedring af skader.
Juridisk sagsbehandling af boligkøbet påbegyndes
Når forhandlingerne er færdiggjorte og købsaftalen er på plads og underskrevet, skal selve den juridiske sagsbehandling påbegyndes.
Hvis du har taget et advokatforbehold, får din advokat her mulighed for at gennemgå alle handlens forhold og dokumenter. Finder din advokat i sin gennemgang forhold, som kan være problematiske eller som bør overvejes en ekstra gang, vil han gøre dig opmærksom herpå.
Finder din advokat betænkeligheder, kan du i samråd med din advokat forsøge at få disse forhold i aftalen ændret. Alternativt kan du vælge helt at træde tilbage fra aftalen. Vælger du at udnytte advokatforbeholdet til at træde tilbage fra aftalen, kan det ske uden yderligere omkostninger for dig som køber. Heri viser advokatforbeholdet for alvor sin fordel.
Når du er færdig med at drøfte aftalens indhold og betydning med din advokat, sender denne en godkendelsesskrivelse. Heri angives det, hvorvidt din advokat kan godkende aftalen. Heri kan det også angives, hvis der er vilkår i aftalen, som skal ændres, før advokaten kan godkende aftalen.
Hvis du har taget et bankforbehold, kommer også dette i spil efter købsaftalen er underskrevet. Et bankforbehold er et forbehold for, at din bank kan godkende finansieringen af dit boligkøb. Et bankforbehold medfører, at du omkostningsfrit kan træde tilbage fra aftalen, hvis din bank ikke kan godkende købet. Ved at få indsat et bankforbehold i aftalen undgår du derfor at blive bundet af en aftale, som du ikke kan få finansiering til.
Når godkendelse fra både bank og advokat er på plads, er det tid til at påbegynde selve overdragelsen af ejendommen.
Tinglysning, overdragelse af nøgler og refusionsopgørelse
Når den endelige aftale om boligkøbet er på plads påbegyndes overdragelsen. Det indebærer selvfølgelig, at nøglerne skal overdrages, men mindst lige så vigtigt, at overdragelsen tinglyses. Slutteligt skal der også udarbejdes en refusionsopgørelse.
Tinglysning
Når en fast ejendom i Danmark skifter ejer, skal overdragelsen tinglyses. Først udarbejdes der et skøde, som underskrives af både sælger og køber. I skødet angives købers og sælgers identitet, købesummen, overtagelsesdagen og en række andre forhold.
Når skødet og underskrifterne er på plads, tinglyses skødet i tingbogen. Tingbogen er et digitalt, offentligt register over fast ejendom i Danmark. Ved tinglysningen skal der betales en tinglysningsafgift. Afgiften udgøres af et fast beløb, som i 2021 er på 1750 kroner. Dertil kommer yderligere et variabelt beløb på 0,6 pct. af købesummen.
Når tinglysningen er gennemført, er du officielt ejer af ejendommen. Herefter kan du være sikker på, at sælger ikke kan sælge ejendommen til anden side eller pantsætte den. Ydermere er det heller ikke længere muligt for sælgers kreditorer at foretage udlæg i ejendommen.
Refusionsopgørelse
Som en del af overdragelsen, skal der udarbejdes en refusionsopgørelse. Det er en samlet opgørelse over de økonomiske mellemværender mellem køber og sælger.
Heri opgøres det, om parterne har afholdt udgifter, som helt eller delvist skal betales af den anden part. Det kan eksempelvis være forbrugsudgifter, som er betalt forud og som dækker dele af den periode, hvor ejendommen var overdraget til køber. For at få opgjort, hvem der skal betale diverse forbrugsudgifter aflæses derfor diverse forbrugsmålere på overtagelsesdagen. For ejendomsskatter og andre udgifter af fast størrelse foretages der en periodisering af udgifterne, sådan at udgiften fordeles forholdsmæssigt for ejertiden i perioden mellem køber og sælger.
Det afhænger af aftalen, hvem der står for at udarbejde refusionsopgørelsen. Ofte er dog købers advokat. Når refusionsopgørelsen er udarbejdet, skal den tiltrædes af begge parter. Herefter afregnes det økonomiske mellemværende. Når refusionsopgørelsen er opgjort og afregnet og købesummen er betalt, bør det økonomiske mellemværende mellem køber og sælger være afsluttet.
Dit boligkøb er på plads, og du er nu den officielle ejer
Så snart tinglysningen er endeligt færdiggjort, er du den officielle ejer. Går alt vel afsluttes tinglysningen ved, at Tinglysningsretten meddeler, at skødet er tinglyst uden anmærkning.¨
Når du har overtaget din nye bolig, kan det ske, at der viser sig fejl og mangler. For at undersøge om det er tilfældet, bør du umiddelbart efter overtagelsen gennemgå ejendommen for synlige fejl og mangler. Hvis sådanne viser sig, bør du reagere hurtigt. Det kan ske, at disse giver anledning til at rejse krav mod sælger og du bør derfor kontakte din boligadvokat for at rådgivning herom. Din advokat kan vurdere, om der er grundlag for at rejse krav. Hvis det viser sig at være tilfældet, kan din advokat sikre, at kravene rejses korrekt og følges til dørs.