Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5521

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5521

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Tidsbegrænset lejemål

Er du tvivl om, hvad en tidsbegrænset lejekontrakt er? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring tidsbegrænsede lejemål, gennemgået. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er en tidsbegrænset lejekontrakt?
    • Hvornår må udlejer lave en tidsbegrænset lejekontrakt?
    • Kan man forlænge en tidsbegrænset lejekontrakt?
    • Kan man opsige et tidsbegrænset lejemål
    • Hvad siger lejeloven om tidsbegrænsede lejemål?

Kontakt vores specialiserede advokater


Jeanette Brauer - advokat Lasse Clausen Ottsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5521 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Tidsbegrænset lejemål


Hvad er en tidsbegrænset lejekontrakt?

En tidsbegrænset lejekontrakt er, som det fremgår af navnet, udlejning af et hus, en ejerlejlighed eller en andelslejlighed for en begrænset periode. Dette medfører, at lejekontrakten automatisk ophører ved slutningen af den aftalte lejeperiode uden behov for opsigelse.

Ifølge lejeloven er udgangspunktet, at lejekontrakter er tidsubegrænsede, hvilket betyder, at lejekontrakten fortsætter, indtil enten lejer eller udlejer opsiger den. Såfremt visse betingelser er opfyldt, er det dog muligt at udleje sin bolig for en tidsbegrænset periode.

En tidsbegrænset lejeaftale er ugyldig, hvis udlejer:

    • Ønsker at se lejer an først.
    • Ikke kan dokumentere årsagen til tidsbegrænsningen.
    • Vil sikre sig, at lejer kan fjernes nemt.
    • Ikke har en reel årsag til tidsbegrænsningen.
    • Planlægger at sælge ejendommen af spekulative årsager.
    • Planlægger at flytte sammen med en kæreste for at teste samlivet.

    Hos Sagførerne har vi erfaring med de lejeretlige problemer, der opstår i forbindelse med tidsbegrænsede lejekontrakter. Du er meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale, hvorefter vores eksperter i lejeret vil hjælpe dig.


    Ønsker du at vide mere om lejekontrakter? Du kan læse mere på denne side.

Tidsbegrænset lejekontrakt, hvornår?

Udlejer kan ikke blot vælge at tidsbegrænse en lejekontrakt. Det skal nemlig foreligge en saglig og velbegrundet årsag til at vælge en tidsbegrænset lejeperiode i stedet for en ubegrænset.

Saglige begrundelser kan omfatte følgende:

    • Ejerforeningen eller andelsboligforeningen kræver det.
    • Lejemålet skal sælges efter lejeperioden.
    • Udlejer ønsker selv at flytte ind i lejemålet.
    • Udlejer skal udstationeres pga. arbejde, studie, eller militærtjeneste.
    • Lejemålet skal ombygges eller renoveres efter lejeperiodens ophør.
    • Udlejer eller en nærtstående person er syg.

    Såfremt der opstår tvivl eller konflikt omkring tidsbegrænsningen, er det Boligretten, der vurderer, om begrundelsen er saglig og dermed tilstrækkeligt begrundet. Det er vigtigt at bringe sagen for Boligretten inden lejeperioden udløber. Hvis dette ikke sker, kan Boligretten nægte at behandle sagen.

    Hvis Boligretten finder, at tidsbegrænsningen ikke er tilstrækkelig begrundet, fortsætter lejeforholdet som en almindelig, tidsubegrænset lejeaftale. Det anbefales derfor, at du snakker med en advokat forinden, således du er sikker på, at den tidsbegrænsede lejekontrakt er gyldig.

Kan man forlænge en tidsbegrænset lejekontrakt?

Når en tidsbegrænset lejeaftale udløber, og både udlejer og lejer ønsker at fortsætte lejeforholdet, kan aftalen forlænges. Dog betragtes hver forlængelse som en ny tidsbegrænset lejeperiode, og derfor skal de nødvendige betingelser for at indgå en tidsbegrænset lejeaftale være opfyldt hver gang.


Dette indebærer, at hver forlængelse kræver en ny, saglig grund til tidsbegrænsningen. Manglende opfyldelse af betingelserne for tidsbegrænset leje ved forlængelse kan resultere i, at lejekontrakten bliver betragtet som tidsubegrænset.


Hvis en lejeaftale forlænges flere gange uden gyldig grund, risikerer man, at lejemålet overgår til en almindelig, tidsubegrænset lejeaftale. Dette betyder, at udlejer ikke kan benytte tidsbegrænsning som en metode til at sikre en nem opsigelse af lejeren, medmindre der ved hver forlængelse foreligger en konkret, saglig og dokumenterbar årsag.

Opsigelse af tidsbegrænset lejemål

Når en lejeaftale er tidsbegrænset, afsluttes lejeforholdet automatisk ved den aftalte slutdato, og der er derfor ikke behov for en opsigelse. Som lejer har du ikke ret til at opsige lejemålet i lejeperioden, medmindre dette er specifikt aftalt med udlejer og nævnt i lejekontraktens § 11. Dog kan lejeaftalen stadig opsiges, selvom den er tidsbegrænset, hvis du eller lejer væsentligt misligholder kontrakten.

Såfremt udlejer ikke reagerer på lejekontraktens ophør, vil lejeforholdet fortsætte uden tidsbegrænsning, hvorefter lejelovens almindelige regler om opsigelse gælder. Det er derfor meget vigtigt som udlejer, at man ikke forholder sig passivt efter periodens udløb

Hos Sagførerne har vi set mange eksempler på tidsbegrænsede lejekontrakter, og vi kan derfor hjælpe dig med de juridiske forhold. Vi tilbyder rådgivning om de bedste fremgangsmåder for at sikre, at dine rettigheder som udlejer eller lejer bliver beskyttet.

Ønsker du at vide mere om udlejers opsigelse af lejer? Læs mere på denne side.

Lejeloven om tidsbegrænsede lejemål

Lejeloven fastslår som hovedregel, at lejeaftaler er tidsubegrænsede. Dette betyder, at lejekontrakten fortsætter, indtil enten lejer eller udlejer beslutter at opsige den i henhold til de gældende opsigelsesvilkår. Der er dog mulighed for at indgå en tidsbegrænset lejeaftale, hvor lejemålet kun gælder for en forudbestemt periode.

Reglerne om tidsbegrænsede lejemål er reguleret i lejelovens § 173. Lejeloven tillader, at lejeaftaler kan være tidsbegrænsede, men det kræver, at der er en saglig begrundelse for tidsbegrænsningen. Det betyder, at en lejeaftale kun kan være tidsbegrænset, hvis der er en konkret og dokumenterbar årsag til det. Lejeloven kræver altså, at tidsbegrænsningen af lejeaftaler skal være velbegrundet og dokumenteret for at sikre, at reglerne overholdes, samt at adgangen til tidsbegrænsning ikke misbruges.

Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret, herunder lejeloven. Vi kender de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med tidsbegrænsede lejekontrakter, hvorfor vi ved, hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.

Tryk her for at læse lejelovens § 173 om tidsbegrænsede lejeaftaler

§ 173. Er lejeaftalen tidsbestemt, ophører lejeforholdet uden opsigelse ved den aftalte lejetids udløb. Den tidsbestemte lejeaftale kan ikke ved opsigelse bringes til ophør i lejeperioden, medmindre dette er aftalt eller den anden part i lejeforholdet misligholder aftalen.

Stk. 2. Benytter lejeren med udlejerens vidende det lejede i mere end 1 måned efter den aftalte lejetids udløb, uden at udlejeren har opfordret lejeren til at flytte, fortsætter lejeforholdet uden tidsbegrænsning.


Stk. 3. Boligretten kan tilsidesætte tidsbegrænsningen, hvis den ikke må anses for tilstrækkeligt begrundet i udlejerens forhold.

Lejer flytter ikke efter periodens ophør

Såfremt lejer nægter at flytte ud, selvom den tidsbegrænsede lejeperiode er udløbet, kan man som udlejer anmode fogedretten om hjælp til at få lejer fjernet fra lejemålet. Hvis lejer derimod bliver boende i mindst en måned efter tidsbegrænsningens udløb, og man som udlejer ikke har anmodet om, at lejer skal fraflytte, fortsætter lejekontrakten som en tidsubegrænset aftale.

Denne situation kan være problematisk for udlejer, da lejekontrakten ikke længere vil være tidsbegrænset. Lejer vil herefter blive boende på ubestemt tid, indtil denne beslutter at opsige lejemålet. Det er derfor afgørende, at man som udlejer tager initiativ og handler hurtigt, såfremt lejer ikke flytter som aftalt ved lejekontraktens udløb.

Hos Sagførerne har vi speciale i lejeret, og vi har derfor et stort kendskab til de lejeretlige problemstillinger, der kan opstå i et lejeforhold. Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har lejeretlige problemer eller hvis du oplever, at lejer ikke flytter.

Tidsbegrænset lejemål med forkøbsret

Det er muligt at lave en tidsbegrænset lejekontrakt, der inkluderer en forkøbsret. Det betyder, at lejekontrakten har en fast slutdato, men lejeren har ret til at købe ejendommen først, hvis de ønsker det, når lejeaftalen slutter.

Det er vigtigt at tænke over, hvordan opsigelse af lejemålet håndteres i en tidsbegrænset lejekontrakt. Hvis lejer ikke vil købe ejendommen, og der er en anden køber, kan en tidsbegrænset lejekontrakt som regel ikke opsiges før tid. Lejer vil derfor blive boende, indtil den tidsbegrænsede lejeaftale udløber.

For at sikre fleksibilitet, især hvis der er andre interesserede købere, bør du overveje at tilføje en opsigelsesklausul i kontrakten. Dette kan indarbejdes i lejekontraktens § 11. Hvis opsigelse ikke er reguleret i kontrakten, vil lejekontrakten være uopsigelig, hvilket betyder, at lejer kan blive boende indtil kontraktens udløb.

Ønsker du at vide mere om forkøbsret? Du kan læse mere her.

Tidsbegrænset lejekontrakt 2 år

Der findes ingen specifikke regler eller love, som fastsætter, hvor lang en tidsbegrænset lejeaftale må være. Udlejer har derfor frihed til at bestemme varigheden af tidsbegrænsningen, så længe det kan retfærdiggøres med en saglig begrundelse relateret til udlejers situation.

En almindelig misforståelse er, at en tidsbegrænset lejeaftale kun må vare i op til 2 år. Denne forvirring stammer sandsynligvis fra reglerne om lejers ret til at fremleje en hel bolig i op til 2 år, hvis der er en gyldig grund. Denne regel gælder dog ikke for tidsbegrænsede lejekontrakter.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er berettiget til at tidsbegrænse din lejekontrakt? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Sammen kan vi drøfte din sag og klarlægge din retsstilling.

Advokat ifm. tidsbegrænset lejemål

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om tidsbegrænsede lejekontrakter.

Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning om tidsbegrænsede lejekontrakter eller høre nærmere herom. Vores advokater med speciale i lejeret kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.


Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i lejeret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon